Günümüz ticaret hayatında rekabet çok çetin ve çoğu zaman da çekişmeli geçmektedir. Hemen hemen her alanda pek çok firma birbiri ile yoğun bir rekabet içerisinde mücadele etmekte ve daha büyük pazar payı için birbirlerini geçmeye, alt etmeye çalışmaktadırlar. Bu rekabette en etkili olan şeyler ise ortaya daha kaliteli ürünler çıkarmak, daha uygun fiyat seçenekleri sunmak, ürünleri daha donanımlı ve kullanışlı hale getirmek, insanların ilgisini daha fazla çekmek olmaktadır. Ülkemizde rekabetin en çetin geçtiği alanlardan biriside otomotiv sektörüdür. Ülkemizin en önemli ihracat ve istihdam kalemlerinden birisi olan otomotiv sektörü kendi içerisinde yoğun bir rekabet yaşamaktadır. Özellikle Toyota ve Renault gibi aynı sınıfta araçlar üreten ve üretimlerinin önemli bir kısmını Türkiye üzerinden sağlayan firmalar, yine bu ülkedeki satışları içinde yoğun bir rekabet içerisine girmektedirler.
Özellikle bu iki firma arasında rekabet sadece otomobil satışları üzerinden değil, araba aksesuarları üzerinden de oldukça yoğun yaşanmaktadır. Arabalar için pek çok aksesuar üretilmekte ve bu aksesuarların satışından da önemli gelirler elde edilmektedir. Giderek gelişen ve çok ciddi bir pazar halini alan araba aksesuarı pazarı büyük firmaların yoğun rekabetine sahne olmaktadır. Özellikle Renault aksesuar modelleri be Toyota aksesuar modelleri arasında yaşanan bu rekabetlerde hangi firmanın öne geçeceği hale kestirilebilmiş değildir. Araba satışlarında olduğu gibi iki firmada birbirine üstünlük sağlamakta büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle Renault aksesuar modelleri ve Toyota aksesuar modelleri çoğu zaman aynı işlevi görse de tüketiciler bu iki markadan birisi tercih etmek zorunda bırakılmaktadır. Toyota aksesuar ve Renault aksesuar modellerini tercih edenler genellikle tercihlerini kullandıkları araba markasına göre yapmaktadırlar. Bu da aksesuar satışlarının genellikle araba satışları ile paralel gittiğini göstermektedir. Bu firmaların birbirine üstünlük sağlayabilmeleri için bu anlayışı kırmaları ve kendi aksesuar modellerini diğer markalarda da tercih edilebilir hale getirmelidirler. Bu otomotiv rekabetinde öne geçmek ancak bu şekilde başarılabilir. Bunun dışında en azından bu iki büyük firmanın birbirine üstünlük sağlayabilmeleri çok zor olacakmış gibi görünüyor.
Araba aksesuar fiyatlarını etkileyen pek çok sebep vardır. Bunların başında aksesuarın kalitesi, üretim şekli, kullanılan malzemenin cinsi ve sahip olduğu teknoloji gibi sıralanabilecek pek çok şey gelmektedir. Aksesuar fiyatlarını etkileyen bu kadar çok etmen olmasına rağmen Renault aksesuar fiyatları ile Toyota aksesuar fiyatları arasında genellikle çok az farklar bulunmaktadır. Bu da aralarında ki rekabetin bir parçası olarak, fiyat bazında bir firmanın diğerinin önüne geçmesine engellemeye yöneliktir. Aslında her iki firmanın da birbirinde kullanabileceği çok az aksesuar modeli vardır. Ancak insanların araba satın alırken ki tercihlerini etkilemede kullanılan ve kullanılabilecek aksesuar modelleri de etkili olduğu için hiçbir firma aksesuar pazarında bir başka firmanın üstünlük kurmasına izin vermemeye çalışmaktadır. Bu da araçlar için üretilen aksesuarların hem çeşitlenmesine hem de daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşmasında oldukça etkili olmaktadır.
Renault aksesuar: http://www.arabamaraba.com/
Toyota aksesuar: http://www.arabamaraba.com/